Historiske leker

Før vikingtid har vi ingen dokumenterte leker, om man ser bort fra visse tolkninger av helleristninger i Norden. Det er først i sagalitteraturen vi får de første omtalte lekene. Vi vet heller ikke i dag hvordan alle lekene ble lekt. Antagelig vis var det lokale variasjoner.
Der hvor kildegrunnlaget har vært for dårlig har jeg benyttet meg av de skandinaviske bondelekene for å forsøke å få en forståelse av gjennomføringen.

image

 

Historiske leker er ikke bare lek og moro, de er også en god måte å holde kroppen i form. De utfordrer tankene, balansen, styrken, utholdenheten, samarbeidsevnen, smidigheten og ikke minst konkurranseinstinktet. ikke alle av disse lekene passer for alle, hvor hver enkelt må kjenne sin egen kropp og sine begrensninger, men det betyr ikke at man ikke kan tøye grensene. Det er slik man blir bedre! Lekene gjør det gøy å få både muskelstrekk, skrammer og blåmerker, men fremfor alt er disse styrkeprøvene underholdende å delta i og se på.

Noen av lekene vi formidler: Glima, Skinnleker, Oksedrag, Slippstokk, Vighetsleker, Kjevletrekk, Hnefatafl, Våpenleker, Lokedrag, Svømming, Gå på årene, Håndsaxleken, Dra hank, Joleleker, Knattleik, Skeid, Kast, Dvergkasting, Hopping, Hesteskeid, Sparke Bleistr, og mye, mye mer.